bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

 

Romana  Engleza


Bine ati venit!

Un paradis natural se intinde la varsarea Dunarii in Marea Neagra,acolo unde fluviul isi incheie lunga calatorie de 2 860 km de la izvorul sau din Muntii Padurea Neagra din Germania, mai exact 10 tari si traversand 4 capitale. Numele fluviului provine din latinescul Danubius dar, in antichitate se folosea frecvent si numele Istros sau Ister. Delta Dunarii este situata in SE tarii, avand forma lirma literei grecesti "A" (delta) cu laturi de circa 80 km si fiind limitata la SV de pod. Dobrogei, la N trece peste granita cu Ucraina, iar la E cu Marea Neagra. Delta Dunarii este traversata de paralela de 45° lat N si de meridianul de 29° long E.
 Delta propriu-zisa are o suprafata de 2540 Km, suprafata ce creste anual cu 40m, datorita tonelor de aluviuni depuse de catre fluviu. Delta Dunarii formeaza o adevarata retea de canale, lacuri, ostroave si grinduri, paduri cu aspect tropical, insule acoperite cu stuf un amalgam de culturi si etnii, o mare diversitate de vietati, peste care troneaza, ca un rege maiestuosul pelican. Se spune ca Delta incepe sa se contureze de la Patlageanca unde se bifurca in doua brate, Bratul Chilia (120km) la nord si Bratul Tulcea la sud. 
Acesta din urma, cand ajunge la Ceatal Sfantu Gheorghe se desparte in Bratul Sulina (63,7 km), cel accesibil vaselor maritime si Bratul Sfantul Gheorghe (69,7km) care la varsare in Marea Neagra formeaza insulele Sacalin considerate un inceput de delta secundara. Datorita celor 5149 de specii de flora si fauna, specialistii o considera o veritabila banca de gene pentru patrimoniul universal.  Nu e de mirare ca valoarea universala a patrimoniului natural al Deltei Dunarii a fost recunoscuta prin:  
-includerea în reteaua internationala a rezervatiilor biosferei, in cadrul programului ”Omul si Biosfera” - MAB UNESCO - 
- declararea ca zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor de apa - Conventia Ramsar
- includerea in Lista Patrimoniului Universal Cultural si Natural UNESCO- obtinerea, în anul 2000, a Diplomei Europene pentru Arii Protejate decernata de Consiliul Europei, reinnoita în anul 2005.
Balta Delta
 Explorarea Deltei - Punctul de plecare pentru o aventura in Delta este de obicei orasul Tulcea, un oras aproape la fel de vechi ca si Roma, situat in apropiere de locul unde Dunarea se desparte in cele trei brate principale, deci unde incepe lunca. Se afla la o altitudine de 30 m, pe cele 7 coline din Dealul Tulcei, pe o vatra populata inca din perioada culturii Gumelnita (2900-2200 iCr), apoi a continuat cu asezarea greaca Aegyssus din secolul VIII i Cr, cu portul si orasul roman din secolul I-II d Cr si cu orasul numit Tulcea inca de pe vremea lui Mircea cel Batran.
. In Tulcea veti gasi hoteluri moderne si muzee de stiinte naturale ale Deltei. Dintre principalele atractii turistice amintim: Moscheea Azizie, ce aminteste de timpurile otomane si de nucleul comunitatii turcesti.
Biserica greceasca Buna Vestire este una dintre cele mai vechi biserici din nordul Dobrogei.
Catedrala Sfantului Nicolae este o constructie monumentala, realizata in stil bizantin si in forma de cruce. Clopotul a fost turnat in Bavaria in anul 1882.
Muzeul de Stiintele Naturale Delta Dunarii a fost construit la sfarsitul secolului XIX. A apartinut grecului Alexandru Avramidis. In prezent insumeaza 66.737 de piese muzeale si o colectie formata din peste 200 organisme acvatice vii (pesti, reptile si crustacee).
Muzeul de Arta se gaseste aproape de faleza Dunarii. Cuprinde colectii de arta, gravuri, sculpturi contemporane si o exceptionala colectie de avangarda interbelica realizate de nume celebre precum: Teodor Pallady, Nicolae Grigorescu, Victor Brauner, Gheorghe Petrascu. A fost ridicat intre anii 1963- 1865 ca Palat Administrativ al Sangeacului De Tulcea Conacul Pasei). La ora actuala adaposteste 7015 lucrari de arta.
- Muzeul de Etnografie si Arta Populara se gaseste aproape de Muzeul de Arta ce detine o colectie bogata de costume populare ale diferitelor comunitati.

Pasari
Muzeul de Istorie si Arheologie se gaseste in Parcul Monumentul Independentei. Muzeul face o incursiune in antichitate pana in epoca medievala a istoriei Dobrogei de Nord. Detine aproape 90000 de piese arheologice, epigrafice si numismatice. A fost fondat in 1899. Obeliscul este realizat din granit de Bavenno ce atinge o inaltime de 22m. Muzeul este organizat in doua parti: unul este pastrat in aceeasi forma din 1975 si adaposteste vestigii din perioada romana, romano- bizantina, medievala si a doua parte, reorganizat total in 1995, este rezervata preistoriei si protoistoriei Dobrogei de Nord

Monumentul Independentei a fost construit incepand cu luna octombrie 1879 la initiativa Ligii pentru propasirea Dobrogei. Piatra de temelie a fost pusa odata cu vizita la Tulcea a domnitorului Romaniei Carol I de Hohenzollern, insotit de Mihail Kogalniceanu, Carol Davila si Dimitrie Lecca. La baza acestui monument au fost ingropate pergamente si decoratii ale lui Carol Davila. Atinge o inaltime de 22 m, este lucrat in granit si construit de sculptorul roman Giorgio Vasilescu in atelierul din Venetia si continuat de Constantin Balcescu dupa moartea acestuia. Vulturul a fost turnat tot in Venetia si adus in Romania in anul 1900. Este refacut in forma originala de catre sculptorul dobrogean Cristea Grossu, cand se amenajeaza si scarile monumentului.
Monumentul lui Mircea cel Batran a fost ridicat intre anii 1900- 1902 pe locul numit Piatra Mircea, pana in 1947. Are o inaltime de 4 m si il reprezinta pe domnitor in armura, cu mantie pe umar, cu coroana pe cap, in mana stanga tine o sabie, iar in cea dreapta un buzdugan. La baza acesteia erau doi lei ce tineau sub labe trofee obtinute de domnitori in luptele cu dusmanii, iar in fata acestuia era o placa de bronz pe care era gravata “Io Mircea Mare Voievod si domn de amandoua partile de peste toata Dunarea pana la Marea cea Mare si Cetatea Darstorului stapanilor”. Este distrusa de bulgari si reconstruita in 1977 in Piata Civica, insa sub o alta forma.
Orasul se afla la o distanta de 71 km de Sulina, o asezare aproape la fel de veche, aflata la celalalt capat al bratului Sulina. Intre aceste doua puncte se pot face croaziere in timpul carora turistii pot admira, de pe confortabilele punti ale vaporaselor, flora, fauna si satele Deltei (24 localitati).
Delta Dunarii adaposteste aproape in intregime fauna acvatica a Europei - peste 3400 de specii, foarte multe din ele fiind unice în lume.
Stuf DeltaTot Delta Dunarii, este un paradis al naturii la pragul Marii Negre, fiind cea mai mare intindere compacta de stuf din lume, unde poposesc si cuibaresc numeroase specii de pasari.
Delta Dunarii, este si “raiul” pescarilor amatori, existand peste 45 de specii de peste: stiuca, crap, caras, somn, salau, biban, avat, platica, rosioara, morun etc.
Aici traieste cea mai mare parte a populatiei europene de pelican comun (circa 8 000 de exemplare) si pelican cret (circa 200 de exemplare); 60 % din populatia mondiala de cormoran pitic (circa 6000 de exemplare); 50 % din populatia mondiala de gasca cu gat rosu (in timpul iernii sunt circa 40.000 de exemplare). Oriunde te uiti, poti vedea plutind ostrovi acoperiti de papura si de stuf, liane ca in padurile tropicale, lacuri cu adancimea tulbure si suprafete pline de nuferi. In Delta Dunarii sunt mai multe tipuri de colonii : de starci, lopatari, tiganusi si cormorani, de pelicani si cormorani, de pescarusi, de avoazete si ciocântorsi, de chirighite, de chire. Colonia de pelicani din zona cu regim de protectie integrala Rosca-Buhaiova este cea mai mare din Europa si este un exemplu de colonie mixta. Aici se asociaza mai multe mii de perechi de pelican comun, cu zeci, pana la sute de perechi de pelican cret si cormoran mare. Accesul în apropierea coloniilor este permis numai specialistilor.
In Rezervatia Biosferei Delta Dunarii pot fi intalnite aproximativ 1839 specii de flora in diferite medii: ape curgatoare, ape statatoare, terenuri inundabile, grinduri, dune si plaje.
Exista asociatii de plante care se tolereaza unele pe altele si se ajuta intre ele. De exemplu, plantele de la suprafata tempereaza valurile, micsorand viteza, plantele cu tulpini inalte tin adapost, apara alte plante cu tulpini mai mici si mai fragile. Plaurul este o formatiune caracteristica Deltei, reprezentând o asociatie de nu mai putin de 20 de plante (sageata apei (Sagittaria sagittifolia), feriga de apa (Nephrodium thelypteris), macrisul de apa (Rumex hydrolapathum), papura (Typha angustifolia), pipirigul (Scirpus schoenplectus), sulfina (Melilotus officinalis) etc.) care pluteste datorita unei saltele de rizomi (radacinile stufului).
Stuful acopera o mare parte a Deltei Dunarii, avand si o importanta economica deosebita – stuful este folosit chiar si in constructii ca material izolant termic si fonic. Pentru o mare parte a pasarilor, stuful constituie un bun adapost, unde ele pot sa-si asigure hrana, sa-si faca cuibul, sa-si creasca puii.
Alt Nufar
La marginea stufariilor poate fi vazut nufarul alb (Nymphaea alba) si nufarul galben (Nuphar luteum). Mecanismul nufarului actioneaza ca un ceasornic: florile se deschid intotdeauna dimineata la 6-7 si se inchid dupa amiaza la 4-5, preferand un soare puternic. 
Terenurile mlastinoase sunt si ele acoperite de stufarii, dar spre uscat se pot gasi si zone cu papura si rogoz.
 Deosebit de interesante sunt grindurile Letea si Caraorman, cu vegetatia lor luxurianta specifica zonelor tropicale. Ceea ce da un aspect tropical padurii Letea sunt plantele agatatoare: vita salbatica (Vitis silvestris), lunga pana la 25 m, iedera (Hedera), curpenul de padure (Clematis vitalba), volbura (Convolvulus persicus). Arborii intalniti in padurea Letea sunt frasonul pufos (Fraxinus holotricha), plopul alb (Populus alba), plopul negru (Populus nigra), plopul tremurator (Populus tremula) si salcia alba.
Pentru a proteja speciile rare de pasari, fauna si flora, cateva arii ale teritoriului Deltei Dunarii au fost declarate rezervatii ornitologice (Rosca - Buhaiova - Hrecisca, Sf. Gheorghe - Palade - Perisor - Zatoane or Periteasa - Bisericuta - Gura Portitei) sau rezervatii forestiere (padurile Letea - "Hasmacul Mare"  si Caraorman) si au fost incluse de catre UNESCO in lista monumentelor cu valoare mondiala. Acestor rezervatii li se adauga si altele de mare interes zoologic: Lacul Saraturi, Insula Popina si multe altele. Lacul Saraturi se afla in rezervatia naturala Saraturi, aflata in vecinatatea comunei Murighiol, o localitate situata la 28 de km de Tulcea, la sud de bratul Sf. Gheorghe, pe tarmul de sud-vest al lacului cu acelasi nume.  Lacul este renumit pentru apele sale sarate si namolul terapeutic.
Padurea Caraorman inseamna in limba turca "Padurea Neagra" nume ce provine de la vegetatia bogata si de stejarii cu ramuri dese ce o alcatuiesc si care se intind pe o suprafata de 3000 ha. Aceasta padure este formata din stejari pe un teren de nisip de origine marina. Lianele care se gasesc in Padurea Caraorman sunt lungi de 25 m, au o origine mediteraneana si sunt unice in Europa dandu-i un aspect subtropical tinand cont ca aici se mai intalnesc si alte plante agatatoare cum ar fi: vita de vie salbatica, iedera, hameiul, curpenul. Tot aici gasim arbori de diferite specii, unii dintre ei fiind raritati in Europa si chiar in lume: stejari cu inaltimi de peste 25 m, ulmi, salcii, plopi albi si negri, arini, frasini pufosi. In Padurea Caraorman intalnim locuri deosebite cum ar fi Fantana Vanatorilor  unde putem vedea un stejar vechi de 400 de ani cu o circumferinta a trunchiului de 4 m, stejar care a fost denumit Stejarul ingenuncheat datorita ramurilor ce s-au intins pe pamant. Padurea Caraorman este protejata de lege fiind declarata monument al naturii.
Padurea Letea, un peisaj de poveste, o padure ca in legendele cu zane. Cea mai nordica padure subtropicala din Europa, formata pe grindul nisipos Letea din fasii de padure (hasmacuri) dezvoltate printre dunele de nisip. Mergand prin padure treci printr-o uluitoare schimbare de peisaj, de la padure subtropicala la desert in numai 2-300 de metri.
Padurea Letea incepe din zona de nord a satului LETEA. Rezervatia se intinde pe circa 3200 de hectare. Este formata din mai multe zone - precum Hasmacul Mare, Tarla Popii, Schiopul, Crusina si altele - care se desfasoara sub forma unor benzi de cativa km lungime si de 10 pana la 250 de metri latime. In Padurea Letea se gasesc 500 de specii de plante si peste 3000 de specii de animale, dintre care mai mult de 2000 sunt insecte, adica peste 70% din speciile de animale din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, grindul Letea fiind considerat de specialisti drept unul din cele mai interesante medii naturale din Romania.
Practic, Letea este o padure de stejari brumarii, dar include si frasini, tei si plopi. Este singurul loc din Europa in care se intalnesc liane. Aici se pot identifica cateva mii de specii vegetale, mai multe zeci fiind unicat in Europa sau chiar in lume. In marea lor majoritate, plantele exotice de aici au aparut datorita semintelor aduse din Africa de pasarile migratoare.
Grindul Letea, rezervatia de colonii de pasari de la Perisor-Zatoane, Uzlina- Crisana, Golovita si Insula Sacalin sunt locuri unicat, ce atrag in fiecare an mii de turisti din cele mai indepartate colturi ale lumii.
Toate acestea fac ca Delta Dunarii sa fie un adevarat muzeu viu al biodiversitatii, un loc unic in lume protejat pe plan national, cat si international.